De eerste stadia van een nieuwe romantische relatie worden gekenmerkt door sterke gevoelens van euforie, welzijn en een sterke aandacht voor de romantische partner. Neurologisch onderzoek heeft een verband gelegd tussen deze gevoelens en het beloningssysteem van het menselijk brein. De resultaten van dit onderzoek zijn relevant voor pijnbestrijding bij mensen. Bij studies op dieren heeft men al aangetoond dat pijn aanzienlijk vermindert wanneer het beloningssysteem met medicatie wordt geactiveerd.

Tijdens een proef moesten vrijwilligers drie taken uitvoeren terwijl ze pijn te verduren kregen. Ze moesten foto’s bekijken van de partner waar ze verliefd op waren, ze moesten foto’s bekijken van vrienden of kennissen die even aantrekkelijk waren, maar waar niets meer mee was dan een vriendschap en ze moesten een woord-associatie afleidingsopdracht uitvoeren, waarvan eerder onderzoek al had aangetoond dat dit ook helpt bij het verminderen van pijn.

Zowel de foto’s van de partner als de afleidingsopdrachten verminderden de pijn. Echter, alleen de taak van het bekijken van de foto’s van de partner werd geassocieerd met het activeren in het brein van het beloningssysteem. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat pijn kan worden bestreden zonder medicatie door het neurale beloningssysteem te activeren.

Bron: NCBI

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry