De kern van NLP draait inderdaad om het installeren van excellente strategieën in het onbewustzijn van de ander. Allereerst is het natuurlijk zaak dat je de excellente strategie op jezelf weet toe te passen voordat je het een ander gaat leren. Het is een beetje vreemd als iemand zegt: "het schijnt dat dit goed werkt. Mij lukt het niet, maar misschien dat het bij jou wel werkt." Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld mijn NLP strategieën om af te vallen. Ik heb een groot deel van mijn leven last gehad van overgewicht en ik kon moeilijk een goede manier vinden om dat op te lossen. Tot die tijd heb ik daar niks over gezegd. Pas toen ik door had hoe het voor mij werkte, ben ik andere mensen gaan helpen.

De reden waarom veel psychologische therapieën slecht werken is dat zij alleen maar met het bewuste deel van het brein zaken aan het leren zijn. En dat terwijl het grootste gedeelte van wie wij zijn, wat we doen en wat we vinden, gevormd wordt door het onbewustzijn. Het is dus belangrijk om vooral met het onbewustzijn te werken. Het bewustzijn volgt dan van zelf.

Het onbewustzijn wordt het best bereikt door middel van hypnose. Door middel van hypnose kan je rechtstreeks praten tegen en communiceren met het onbewuste. Nu zijn er vele vormen van hypnose. De bekendste en vaak goed te gebruiken manier is de typische hypnotherapie-achtige aanpak waarbij iemand in een stoel in een soort slaapachtige toestand zit. Maar vaak is dat door omstandigheden of de persoon in kwestie geen optie. Dan nog kan je veel met hypnose doen en kan je probleemloos excellente strategieën in het onbewuste van de ander installeren. Dit doe je door het vertellen van hypnotische verhalen en metaforen. Veel NLPers en hypnotherapeuten denken dan dat het om dierenverhaaltjes gaan, maar dat is geenszins de bedoeling. Het gaat om authentieke verhalen over echte mensen die je echt zelf meegemaakt hebt. Zodra je iets neps gebruikt dan voelen mensen dat aan en mislukt de installatie.

Door middel van nested loops mix je vijf van deze hypnotische verhalen en metaforen door elkaar heen door telkens midden in een verhaal pardoes over te stappen naar een ander verhaal. Het effect hiervan is vergelijkbaar met een cliff-hanger in een soapserie. Mensen blijven hangen bij een van de eerste verhalen en vragen zich bewust af hoe dat verhaal gaat aflopen. Hierdoor is het bewustzijn afgeleid en kan je net zoals bij meer expliciete hypnose rechtstreeks tegen het onbewustzijn aan praten. Na dit vijf keer gedaan te hebben, installeer je de excellente strategie waar je bezig mee bent door middel van Milton-taal in het onbewustzijn. Daarna ga je in tegenovergestelde volgorde de vijf verhalen verder afmaken. Hierdoor wordt de behoefte van het bewustzijn voor duidelijkheid gegeven en krijgt men het gevoel dat alles netjes afgesloten is. Mensen die dit ondergaan hebben bijna allemaal geen idee wat er precies in het onbewustzijn is geïnstalleerd, maar gaan zich vervolgens wel gedragen volgens de nieuw geïnstalleerde strategie.

Uiteraard is een vereiste om dit goed te doen dat je allereerst goed bent in de expliciete vorm van hypnose, dat je de Milton-taalpatronen goed beheerst, dat je genoeg grip hebt op je eigen emoties om de vijf verhalen gepaard te laten gaan met de bijhorende emotie en die dan oprecht te kunnen voelen. Kortom, het onbewuste installatie is niet voor beginners, maar daar heb je een gedegen NLP Practitioner en NLP Master Practitioner opleiding voor nodig die voldoende aandacht besteed aan hypnose.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.