Zelfs patiënten die weten dat ze een placebo innemen laten verbetering zien.

Velen zien placebo’s als equivalent voor ‘positief denken’ – het werkt, omdat je gelooft dat je een echt medicijn inneemt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van placebo’s en een nieuwe studie komt met opvallende resultaten.

Tijdens deze studie werd deelnemers duidelijk verteld dat de pilletjes die ze moesten slikken geen medicijnen waren, maar placebo’s. Het woord ‘Placebo’ stond zelfs letterlijk op het etiket van het medicijnpotje afgedrukt. Toch gaf een aanzienlijk percentage van de deelnemers aan dat hun klachten minder werden. De effecten van de placebo kwamen duidelijk overeen met de effecten van echte medicijnen.

De onderzoekers vermoeden dat de werking van de placebo te maken heeft met het feit dat een patiënt al positief beïnvloed wordt door de uitvoering van het medische ritueel (afspraak met de arts, klachten bespreken en iets voorgeschreven krijgen door de arts enzovoorts). Hoe dan ook, het lijkt erop dat een placebo kan werken, zelfs wanneer een patiënt weet dat het een placebo is.

De onderzoekers erkennen dat hun studie niet uitgebreid genoeg was om duidelijke en stevige conclusies te kunnen trekken wat betreft de werking en mogelijkheden van placebo’s. Echter, de resultaten zijn zeer opvallend en kunnen verder onderzocht worden.


Bron: Medical Daily

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry