NLP kan vaak in situaties van ernstige problematiek een goede uitkomst zijn. Zo heeft een New Yorkse psychiater bij ongeveer duizend hulpverleners die na de 911 ramp in New York Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS) hadden, ze uit de problemen geholpen met NLP. Op basis hiervan is in de VS een voorstel voor een random double blind onderzoek naar de Federal Drug Administration (FDA) gestuurd, maar ik heb nog niet vernomen hoe het hier mee afgelopen is.

Of NLP ook bij hele jonge slachtoffers van seksueel misbruik werkt, weet ik niet. Bij NLP draait veel om taal en het is dus belangrijk dat het slachtoffertje op zijn minst taal begrijpt. Aan de andere kant heb ik het NLP prentenboek "Joost is blij" gemaakt dat voor kinderen van 3 tot 6 jaar bedoeld is en waar we al de ervaring van hebben dat kinderen de gevoelsomdraaitechniek die in dit prentenboek staat goed oppikken. Een moeder heeft mij bijvoorbeeld gemeld dat ze haar vijfjarige zoontje met het "Joost is blij" boekje de gevoelsomdraaitechniek geleerd had. Naderhand ging het driejarige zusje opeens ook beter met haar gevoel omging. Ze bleek de gevoelsomdraaitechniek van haar broertje geleerd te hebben.

Bij de instanties is er helaas weinig bekend over NLP. Daar komt bij dat NLP niet vrij is van controverse. In het verleden hebben een aantal mensen NLP in Nederland een slechte naam gegeven. NLP is ook nog niet wetenschappelijk bewezen. Allemaal redenen waarom instanties huiverig zijn om ermee te beginnen als ze er überhaupt al over gehoord hebben. Aan de andere kant zijn er genoeg individuele hulpverleners, psychologen en psychiaters die wel bekend zijn met NLP. Dat is weliswaar geen instantie, maar zij gebruiken NLP wel om mensen verder te helpen.

Op latere leeftijd is NLP ook goed te gebruiken om misbruik te verwerken. Zelf coach ik met enige regelmaat vrouwen in de twintig a dertig die vroeger seksueel misbruikt zijn. Met de zwart/wit terugspoeltechniek is het dan goed mogelijk om het nare verleden los te koppelen van de emotionele lading zodat het brein het makkelijker kan vergeten. Daarnaast gebruik ik hypnose om dit proces van vergeten te versterken, want voor de persoon in kwestie is de focus verleggen naar de toekomst en wat er nog allemaal goed kan gaan in het leven veel belangrijker dan te veel tijd kwijt zijn aan een verleden wat iemand maar het snelst achter zich kan laten. In één specifieke situatie waar het misbruik nog plaats vond, heb ik de vrouw waar om het gaat geholpen om het misbruik te stoppen en naar een advocaat te stappen. De dader is uiteindelijk door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraf. Kortom, NLP kan goed helpen bij misbruikproblematiek, maar de instanties weten hier helaas te weinig van en maken er te weinig gebruik van.Het boekje is ook bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789460510038 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.

Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.