Veel NLPers die NLP op een verouderde, verbasterde en veel te rigide manier geleerd hebben maken bezwaar wanneer je het woordje "maar gebruikt. Ze hebben dan geleerd dat je nooit "maar" mag gebruiken. (Net zoals ze ook geleerd hebben dat ze nooit "nooit" mogen gebruiken, maar deze contradictie ontgaat ze meestal. Oeps, daar doe ik het alweer. Zeg ik potjandorie weer "maar". Gelukkig is het echter een misvatting om te denken dat NLP überhaupt het gebruik van bepaalde woorden verbied. NLP gaat er juist vanuit dat alle woorden gereedschappen zijn en jezelf beperken door enkele gereedschappen te verbannen is zoiets als vechten met één arm, nutteloos en nodeloos. Goede NLP is flexibel genoeg om te weten dat elk woord, ook het woord "maar", prima te gebruiken is. Zeker wanneer je het gebruik ervan laat afhangen van de omstandigheden.

Door het woordje "maar" zelf te vervangen door bijvoorbeeld het woordje "en" wat sommige mensen doen, stel je jezelf, je brein en je onbewustzijn bloot aan een hoop negatieve suggesties. De functie van het woordje "maar" is immers om het voorgaande te ontkrachten. Ik gebruik het welbewust in die situaties waarin ik, om wat voor reden dan ook, iets negatiefs wil of moet zeggen. Op die manier kan ik dat doen en het meteen weer ontkrachten. Zo onstaat multi-level communicatie. Het is misschien negatief, maar toch ook weer niet of misschien wel? Zelf dan maar (oeps) "maar" vervangen door "en" zorgt ervoor dat je dan de volle laag van de negatieve boodschap tot je laat doordringen. Een zeer onverstandige zet. Veel beter is het om op de juiste manier je brein te trainen zodat het automatisch en vanzelf negatieve suggesties naast zich neer legt in plaats van bewust zelf maar wat met de zinnen te gaan rommelen er blindelings vanuit gaande dat je verbeteringen aanbrengt terwijl dat feitelijk onjuist is.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mij besteld.


Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.