Je kan inderdaad het Enneagram gebruiken om van tevoren vast te stellen of je met een Borderline-achtige persoonlijkheid te maken hebt of niet. Dat betekent niet dat iedereen ook meteen een Borderliner is in de zin van een persoonlijkheidsstoornis, maar wel dat er dat er borderline achtige zaken in het karakter door heen sijpelen. Ontdek je bij iemand Enneagram type 2, de Helper dan linkt dat naar Borderline - emotionele variant en iemand met Enneagram type 8, de Baas linkt naar Borderline - impulsieve variant. Het verschil is dat de Helper zo maar om kan slaan van plezier naar verdriet en de Baas zo maar om kan slaan naar woede. Omdat de Helper bij stress (en verdriet levert natuurlijk vaak stress op) doorschiet naar type 8 de Baas, komt er bij de Helper ook nog eens woede aanvallen bij. De Baas daarentegen heeft geen emotionele buien.

Het probleem met Borderliners en NLP is het volgende. Tijdens de eerste sessie lijkt het allemaal fantastisch te gaan. Je hebt dan het idee dat je je beste sessie ooit hebt. Alles lukt en gaat makkelijk. Dit speelt nog veel sterker bij de Helper dan de Baas, die laatste kan soms wat moeilijker voelen. Het probleem is alleen dat ze drie dagen na de sessie als een blad om de boom omslaan en opeens helemaal hysterisch aan de telefoon hangen dat het allemaal niet werkt. Dit is het normale borderline gedrag waarbij ze gemakkelijk qua emotie omslaan. Het probleem is echter dat ze doordat ze het zo vinden tegenvallen de stappen van de NLP techniek niet doen. Daardoor lijkt het alsof NLP opeens niet werkt.

De manier om dit op te lossen is om het gras voor de voeten weg te maaien taalpatroon te gebruiken. Dat wil zeggen, maak ze duidelijk dat ze over drie dagen hysterisch gaan bellen dat het allemaal niet werkt. Maar dat dat gewoon komt omdat ze de technieken niet stap voor stap gebruiken. Maar dat op het moment dat ze dat wel weer gaan doen, dat de technieken dan gewoon weer werken en de problemen voorbij zijn. In het geval dat ze dan bellen hoef je ze alleen maar te herinneren aan jouw voorspelling en dat lost bijna altijd de problemen wel op.

Borderliners kunnen namelijk net zo makkelijk irrationeel blij worden als verdrietig of boos. Je leert ze gewoon om nog steeds als een blad aan de boom om te slaan, maar met het volgende schema. Drie dagen irrationeel blij en daarna drie seconden diep in de put en dan weer drie dagen irrationeel blij. Enzovoort.

Bij de Baas komt iets extra's om de hoek kijken, namelijk dat hij denkt dat hij de absolute waarheid in pacht hebt. Daardoor luistert hij minimaal. In het begin van de coaching valt dit nog mee, want dan is hij gestresst en zit hij bij de vijf, de Analist. Dan is hij nog leergierig, maar zodra hij zich weer goed voelt dan denkt hij het allemaal te weten en stopt hij met luisteren. Zorg dus dat je het bovenstaande verhaal dus in zijn kop hebt geprent voordat hij zich goed voelt. En voeg daar dit laatste stukje aan toe. Zodat je later als hij zich afsluit voor je omdat hij denkt het allemaal te weten dat je de kans vergroot dat je toch nog tot hem door kan dringen.

Dit geeft meteen ook aan hoe belangrijk het is om NLP en het Enneagram te combineren. Ik hoor wel eens van NLPers dat ze het Enneagram niet gebruiken, maar NLP gaat alleen maar over het veranderen dan de software van een persoon. Zonder rekening te houden met de hardware (het Enneagram type), mis je belangrijke informatie wat je aanpak, strategie en succespercentage negatief beïnvloedt. Uiteraard kan je dit allemaal nalezen in mijn boek: Onbeperkt Jezelf: gelukkig worden met NLP en het Enneagram.

[Update 2014: er is nu ook de Coachen bij Borderline online cursus]

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.