Ik ken het probleem. Ik heb zelf jaren geleden ook day trading gedaan met future en ik heb er veel geld mee verloren. Dus wellicht ben ik niet de persoon om hier een oplossing te bieden. Wel weet ik wat er speelt. Het verschil met handelen op papier en handelen met echt geld is dat er op papier de emoties angst en hebberigheid niet om de hoek komen kijken. Neurologisch betekent dit dat je Lymbisch systeem niet geactiveerd wanneer je op papier handelt, maar wel als je met echt geld handelt. Als het Lymbisch systeem geactiveerd is, neemt het het functioneren van het brein over en stuurt tegelijkertijd stoorsignalen naar de neo-cortex (dat is waar je normaal gesproken mee werkt). Het gevolg zijn slechte beslissingen en fouten.

Een goed voorbeeld wat er gebeurt als het Lymbisch systeem geactiveerd wordt, is als je kwaad bent. Je flapt er dan allemaal dingen uit die je normaal gesproken nooit zegt (schelden, dingen om iemand te kwetsen) en wanneer je na een paar uur weer rustiger geworden bent, komen opeens alle slimme dingen in je op. Je kan het verschil tussen handelen op papier en handelen met echt geld dus vergelijken met het verschil tussen rustig praten en over de kook zijn. In die laatste gemoedstoestand maak je domweg veel meer fouten.

Met NLP kan je hier een aantal zaken mee verbeteren. De eerste is grip op emoties met de NLP basis technieken. Hiermee train je je brein om te zorgen dat het Lymbisch systeem minder vaak geactiveerd wordt. Daarnaast is er nog een NLP techniek om goede en slechte beslissingen te onderscheiden. Daarmee kan je van tevoren bepalen of een beslissing goed of slecht uitpakt. Een aantal traders die ik ken, gebruiken dat met goede resultaten, maar ik moet zeggen dat ik het niet aan de praat kreeg. Deze technieken kan je het beste leren in de workshop: Onbeperkt Jezelf: Gelukkig worden met het Enneagram en NLP

Ondertussen ben ik op een andere manier gaan handelen wat wel goed voor mij werkt. Ik had op een gegeven moment ook veel te weinig tijd om elke minuut van de dag die grafiekjes in de gaten te houden. Mijn nieuwe manier werkt tot nu toe goed. De belangrijkste les is echter wel: wat snel komt, verdwijnt ook weer snel en wat je langzaam opbouwt, blijft. Dat laatste is bij handelen erg belangrijk. Je kan snel veel geld verdienen door veels te veel risico te nemen. Dat gaat een tijdje goed, maar op een gegeven moment gaat het fout en dan ben je meer kwijt dan dat je had. Op het moment dat op papier handelen wel werkt, en in het echt niet, dan weet ik zeker dat er twee dingen spelen:

1) Je neemt te veel risico. Dat wil zeggen je zet te veel van je eigen cash in om geld te verdienen. Hierdoor raak je uit je comfortzone en wordt het Lymbisch systeem geactiveerd. Dit gebeurt zelfs als het goed gaat, want dan gaat hebberigheid spelen in plaats van angst. Of angst om de potentiƫle winst te verliezen. Een andere manier om uit te leggen is dat je leverage te groot is. Zeker als je met futures handelt dan is de leverage enorm. Dat is mooi om snel geld te verdienen, maar 999 op de 1000 mensen verliezen er alleen maar geld mee. Schaal terug naar een niveau dat je merkt dat je geen emoties meer bij het handelen hebt. Zorg eerst dat je je op papier resultaten weet om te zetten naar echt geld ook al gaat het maar een een paar tientjes winst per dag.

2) Je speelt met geld dat je echt nodig hebt. Het risicoprofiel van handelen op de beurs kan je vergelijken met je geld cash opnemen en alle briefjes achter in je tuin op de grond leggen, besprenkelen met benzine en er vervolgens boven gaan staan roken. Het kan goed gaan, maar bijna altijd gaat het fout. De les is dan ook: doe dit alleen met geld dat je echt compleet kan missen, dat je bij wijze van spreken letterlijk in de fik kan steken.


Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
betaalmethode
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.