Een belangrijk onderdeel van NLP is inderdaad grip op emoties. Alleen betekent dat allerminst dat je alleen maar goed mag voelen. NLP wordt vaak verward met positief denken, maar dat is iets heel anders. Positieve gedachten oproepen is een klein onderdeel binnen NLP. Waar het om gaat is je gevoel af kunnen stemmen op de situatie. Dat betekent dat je je goed kan voelen wanneer je dat wilt en slecht kan voelen wanner je dat wil. Mocht je op basis van Eckhart Tolle ervoor kiezen om je slecht te blijven voelen dan is er geen NLPer die je ook maar een haar in de weg legt. Alleen als je langdurig niet in staat bent om je goed te voelen, pas dan zegt NLP dat het te ver gaat omdat je dan de grip verloren hebt en tijd aan het verpesten bent met je nodeloos slecht voelen.

In mijn ervaring is het natuurlijk wel zo dat mensen die met NLP technieken leren om grip op hun emoties te krijgen dat zij er heel vaak voor kiezen om zich goed te voelen, omdat dat nu eenmaal prima samen gaat met de meeste situaties waar je je in bevindt. Er zijn maar enkele situaties waar een slecht gevoel of bijvoorbeeld verdriet of rouw gepast is. Maar in die laatste voorbeelden is een goede NLPer prima in staat om negatieve gevoelens te voelen.

Wel steekt er een heel ander beeld van emoties achter de NLP benadering dan bij Eckhart Tolle. Emoties zijn heel soms een signaalfunctie dat er iets mis is in je omgeving. Vergelijkbaar met hoe pijn je waarschuwt als je glas getrapt bent. Er is geen hoger doel, geen les die geleerd moet worden of wat dan ook. Is de situatie verholpen dan kan de pijn of de emotie weer weg, maar helaas werkt het brein zo niet van nature. Dat kan je op emotioneel vlak alleen doen wanneer je daar specifieke technieken zoals bijvoorbeeld NLP voor leert. Maar dit zijn uitzonderingsgevallen. In het overgrote deel van de negatieve emoties is er helemaal niks aan de hand, maar is er slechts een oud opgebouwd patroon van vroeger getriggerd om een willekeurige of onzinnige redenen. In deze veel voorkomende gevallen is er helemaal geen nut, zin of doel aan de negatieve emotie en is het enige wat er aan de hand is dat het brein van iemand getraind is om zich zo te voelen.

NLP draait om vrijheid dus je mag het helemaal gebruiken om mee om gaan zoals je zelf wilt. Persoonlijk kies ik ervoor om vooral te genieten van deze prachtige wereld en haar bijzondere bewoners. Dat lukt een stuk beter met grip op emoties.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier: Eckhart Tolle en NLP.
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.