Binnen NLP wordt veel met gebaren gewerkt. De term binnen NLP heet "analoog markeren". De gebaren zijn dus bedoeld om iets te markeren en wel de woorden die je uitspreekt. NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren dus taal is zeer belangrijk. NLP gebruikt hierbij het hypnotisch taalgebruik van Milton Erickson (het Milton-model). Hierbij worden veel positieve suggesties gedaan voor het onbewustzijn van de ander. Deze positieve suggesties zijn vaak echter zo verpakt in taal dat je ze niet meteen bewust opmerkt. Dat is ook precies de bedoeling, want op die manier bereikt de boodschap het onbewustzijn zonder interferentie van het kritische bewustzijn. Om het onbewustzijn duidelijk te maken dat er een verborgen boodschap is, wordt het moment dat je de boodschap uitspreekt analoog gemarkeerd met een gebaar.

De gebaren zijn niet strak geregisseerd. Een van de doelen van NLP is excellente communicatie. Daar zijn allerhande technieken en methoden voor. Maar als je dat alles bewust aan het toepassen bent tijdens een training of een gesprek ben je zo afgeleid van waar het echt om draait, namelijk de inhoud, dat je toch niet kan spreken van excellente communicatie. Het doel is dus dat je onbewustzijn automatisch op de goede momenten de juiste analoge markering geeft. Daar hoef ik niet over na te denken.

Wanneer je dit wilt oefenen, dan moet je eigenlijk de hele NLP opleiding volgen. Soms lijkt NLP een vergaarbak van gereedschapjes, maar dat is slecht onderwezen NLP. NLP is in hoge mate een geintegreerde methodologie die je niet hap snap kunt leren. Juist omdat zo'n groot gedeelte het trainen van je onbewustzijn is.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.