NLP werkt erg goed bij faalangst. Wat je moet doen is het volgende. Op een of andere manier stel je je voor hoe je gaat falen in de toekomst. Dit noem ik een zogenaamd rampscenario. Erger nog, niet alleen faal je, je vindt het ook vervelend om te falen.

Wat je moet doen is als volgt. Begin bij het einde van het rampscenario. Wat er ook mis gaat op gegeven moment is het over. Maak een beeld van dat de ellende over is. Maak dat beeld zwart/wit en spoel dan de rampenfilm terug van het einde naar het begin in zwart/wit met een lullig deuntje, bijvoorbeeld circusmuziek. Doe dit drie of vier keer achter elkaar.

Daarna moet je een groot wit filmdoek inbeelden en op dat doek een nieuwe, betere film maken. De eerste film die je moet maken is er eentje waarbij je ziet dat het verschrikkelijk mis gaat, maar waarbij je ziet dat jij ontspannen en relaxed met de ellendige situaties omgaat, correct reageert en zorgt dat het allemaal weer goed komt. Doe de hele oefening inc. het begin met het zwart/wit terugspoelen drie of vier keer.

Test bij jezef om je het minder erg begint te vinden/voelen om te falen. Mijn strategie bij faalangst is om eerst te zorgen dat je succesvol kan falen, dat wil zeggen fouten maken en toch je goed blijven voelen, want fouten maken is een gave, namelijk het beginpunt van het echte leren.

Zodra je merkt dat je je er beter voelt over het falen, dan is het tijd om jezelf te programmeren voor succes. Dit doe je door weer de hele bovenstaande oefening te doen, maar dit keer in de nieuwe betere film te zien dat je alles goed doet, en tegelijkertijd ontspannen en relaxed blijft.

In principe werkt het bij het paniekerige gevoel hetzelfde. Als jij het niet als faalangst ervaart, zou ik die term inderdaad ver van je houden. Je af en toe paniekerig voelen is veel beter dan het hebben van faalangst.

Wat je in de goede film moet zien is, en dat zou ik in het echt ook doen, dat je bij aanvang van een examen niet meteen begint met het maken van het examen maar eerst jezelf de tijd geeft om te ontspannen. Door een paniekerig gevoel kan je brein moeilijker bij alles wat je geleerd hebt. Door eerst te ontspannen creƫer je een breintoestand waarin kennis makkelijker naar boven komt.

Wat je doet is het volgende:

Ga rustig zitten, negeer het examen en doe je ogen dicht en denk terug aan een moment waarvan je weet dat je ontspannen was, bijvoorbeeld een heerlijke vakantie. Neem 1 minuut de tijd om die vakantie weer her te beleven. Waar was je? Met wie was je daar? En hoe zag het eruit? Merk je bij jezelf dat je nog steeds kalm en rustig bent zeg dan tegen jezelf "lieverd, rustig en kalm blijven en open staan voor alle kennis die ik nodig heb om dit examen makkelijk en goed te maken." en begin dan aan het examen

Vaak is het makkelijker het te schrijven dan te doen, vandaar dat een NLP coach hier echt een zeer goede ondersteuning bij is.

Wanneer je aan de slag wil om direct problemen op te lossen, ga dan allereerst aan de slag met de Leer je goed voelen CD. Je kan dan stap voor stap mee doen met de oefeningen en bij veel mensen is dat een prima manier om te ontdekken hoe ze problemen kunnen oplossen.


Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
betaalmethode
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.