Het probleem is dat je door de spanning van het examen-moment het emotionele deel van je brein activeert. Dit deel van het brein blokkeert je normale nadenk gedeelte. Het mondelinge examen wordt als gevaarlijk beschouwd door je brein en daardoor reageer je emotioneel. Hier zijn twee NLP technieken die ervoor zorgen dat je dit kan voorkomen. In de eerste plaats de zwart/wit terugspoel techniek waarbij je het fout gelopen examen achteruit in zwart./wit terugspoelt en daarna een nieuwe examen je voorstelt waarbij je ziet hoe ontspannen je het examen goed aflegt. En de gevoelsomdraai techniek waarmee je een ontspannen goed gevoel aanzet voordat je de zaal binnenloopt zodat je brein van tevoren al weet hoe het moet voelen. Het beste kan je je dit aanleren met behulp van een NLP coach. Kijk eens op NLP Kring voor een NLP coach bij jou in de buurt.

Wat verder nog van belang is bij examenvrees is om eerst te ontspannen voordat je aan een examen begint. Leg daarom eerst alle papieren letterlijk aan de kant door ze allemaal gesloten op de rechterbovenhoek van je tafel te leggen. Is ook meteen een leuke manier om de leraar of docent schrik aan te jagen. Ga daarna een paar minuten met je ogen dicht een goed ontspannen moment herbeleven van een vakantie bijvoorbeeld. Daarvoor kan je de twee hierboven genoemde technieken ook prima gebruiken. Pas op het moment dat je voelt dat je ontspannen bent, begin je aan je examen. Door te ontspannen wordt het emotionele deel van je brein gedeactiveerd en kan je ratio weer bij alle goede antwoorden. Op deze manier heb ik menig tiener door gemakkelijk hoge cijfers op examens laten halen.

De twee bovenstaande technieken staan in deze gratis gids:

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.