De reden dat het onverstandig is om te modelleren heeft te maken met het feit dat er onbedoelde negatieve neveneffecten aan een model kleven. Zo is er een keer een NLP model gemaakt om rijk te worden, maar dat model had ook tot gevolg dat je vervreemde van je partner en kinderen. Of zo is er eens een NLP model gemaakt om mooie kunst te maken, maar het bij-effect was dat men ziek werd. Bandler is dus bewust gestopt met modelleren en heeft modelleren vervangen door het ontdekken van strategieën.

Daarnaast is het inderdaad zo dat voor de meeste zaken al een zeer effectieve strategie ontdekt is. Waar je die strategieën kan vinden hangt sterk af van welke je zoekt. Alle strategieën voor grip op je eigen emoties, het effectief runnen van je brein en excellente communicatie zouden in de NLP Practitioner moeten zitten. Toch zie ik nog vaak mensen voor hun modeleeropdracht iemand kiezen die bijvoorbeeld veel zelfvertrouwen heeft. Dat is zo basis dat het in de Practitioner had moeten zitten. Maar er zijn ook hele specifieke strategieën voor NLP en acteren of NLP in de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Die kan je vinden door een email te sturen naar the Society of NLP. Of een Society of NLP trainer te vragen.

Daar komt nog eens bij dat de meeste Nederlandse NLP opleiding geen idee hebben wat modelleren nu precies inhoudt. Ik heb diverse mensen gehad die mij wilden modelleren en met hele vreemde vragen kwamen. Het opstellen van een meta-programma profiel is bijvoorbeeld geen model. Tot overmaat van ramp hebben de meeste Nederlanders die een model gemaakt hebben geen idee hoe ze nu concreet datgene moeten doen wat ze gemodelleerd hebt wanneer je het hen vraagt. Een mooi voorbeeld is het IEP. Op hun site hebben ze een enorme waslijst van alle modellen die er in de loop der tijd door hun studenten gemaakt zijn. 30 keer hoe verkoop je iets, 40 keer hoe communiceer je goed. Maar niemand die ook maar iets doet met die modellen. En dat is waarschijnlijk ook maar goed ook want ik ben bang dat als je daadwerkelijk zou doen wat er in het model staat dat het slecht met je afloopt. Nederlandse NLP opleidingen willen graag als een echte opleiding gezien worden en we weten allemaal dat je om af te studeren een scriptie moet schrijven. Dus wordt er maar een modelleeropdracht geven om zo te doen alsof ze een universiteit zijn. Maar NLP is juist tegen nutteloos getheorie enkel en alleen om het theoretiseren.

Kortom een model is ongezond, gevaarlijk, overbodig, gaat meestal volkomen fout en heeft geen praktisch nut. Dat is de reden dat er op de checklist staat dat een NLP opleiding niet aan modelleren zou moeten doen. Maar gelukkig gaat NLP over vrijheid en mocht jij het toch willen doen, dan wens ik je alle succes toe en ga ik ervan uit dat jouw model wel goed is.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.


Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
betaalmethode
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.