Het onbewustzijn kan alleen maar dingen voelen, zien, ruiken, proeven of horen. Maar je kan niet voelen, zien, ruiken, proeven of horen wat er niet is. Dus als het onbewustzijn hoort "denk niet aan een roze olifant", dan het onbewuste dat alleen maar ervaren door toch iets te gaan verbeelden, ruiken, proeven, voelen of horen. Omdat het onbewustzijn het woordje niet niet hoort, focust het op de rest van de inhoud van de zin en maakt in dit voorbeeld dus toch een beeld van een roze olifant.

Dit werkt niet altijd. Bijvoorbeeld als je ergens niet mag roken en je zegt tegen een roker, "hier niet roken", zal hij geen sigaret opsteken omdat zijn bewustzijn de sociale norm om niet te roken belangrijker vindt en daarmee het onbewuste overruled. Maar het onbewustzijn wordt wel gefocust op het roken en zal wel meer zin krijgen om weer te gaan roken.

Met andere woorden: het onbewuste laat alle nietjes weg uit een zin en ervaart dan wat er overblijft. Soms is deze focus sterk genoeg om ook effect te hebben en soms niet, maar de focus is er altijd.

Het woordje "geen" werkt minder sterk dan het woordje "niet" in de zin dat mensen het beter horen dan "niet". Een zin als "Leg daar geen afval neer" werkt beter in het voorkomen van afval dan "Leg daar niet het afval neer". "Geen" laat vaak nog een andere optie open. "Daar geen afval neerleggen" suggereert dat het ergens anders wel kan. En vaak is de andere optie precies wat je wilt, vandaar dat er minder problemen met het woordje "geen" zijn. Laat onverlet dat alleen al praten over bijvoorbeeld afval de menselijke geest wel attent maakt op afval en erop richt. Uitgesproken woorden sturen op die manier altijd waar je mee bezig bent sterker dan onuitgesproken woorden. Hetzelfde geldt voor woorden als "niets", "nooit", "nergens".

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.


Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
betaalmethode

Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.