Met het metamodel maak je een model van een vakgebied, maar vooral van de voorstelling van mensen van dat gebied. Zoals we in het vorige hoofdstuk gezien hebben, heeft iedereen zijn eigen betekenis op basis van zijn eigen ervaringen. Wanneer je het geheel van die betekenissen op een rijtje zet, heb je wat NLP een wereldbeeld noemt. Jouw wereldbeeld is het model dat jij voor jezelf gemaakt hebt van de wereld op basis van al jouw betekenissen. Bij uitzonderlijke individuen leidt zo’n wereldbeeld tot excellent gedrag. Bij mensen die in de knoop zitten, ligt de oorzaak daarvan vaak besloten in het feit dat ze een zichzelf beperkend wereldbeeld hebben. Maar in beide gevallen kan een ander jou niet uitleggen wat er aan de hand is, gegeven de vertaalproblemen die het fundament van de communicatie vormen. Het metamodel geeft je echter een tool om de vertaalfouten op te sporen en te herstellen zodat je een beter beeld krijgt van wat de ander nu precies bedoeld., een beeld dat makkelijker over te dragen is op andere mensen indien je excellent gedrag modelleert,of een beeld dat je aangeeft waar de oplossingen liggen om iemand uit de knoop te halen.

Wat het metamodel doet, is je een aantal regels geven die aangeven hoe de vertaalfouten gemaakt worden. Deze regels zijn onderverdeeld in drie categorieën. Er zijn tal van boeken geschreven over de kwestie of het wel echt deze drie categorieën zijn, of er niet een paar regels meer zijn en of een regel niet beter in een andere categorie thuishoort, maar al deze schrijvers hebben niet begrepen waar het over gaat. Het metamodel is een model. Een model is een abstractie van de werkelijkheid die gemaakt wordt omdat het effectief is om dat te doen. Denken dat er iets echts aan ten grondslag ligt dat uitgezocht en verbeterd moet worden, gaat hier geheel aan voorbij. Het metamodel zoals verwoord in “The Structure of Magic1 heeft zich door de jaren heen meer dan voldoende bewezen qua praktisch nut. Het heeft dus geen zin het te willen veranderen, want het gaat er niet om of het klopt, maar of je het makkelijk kunt gebruiken.

Fragment uit het NLP standaardwerk: Brein training: NLP op z'n best

Brein Training is ook bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.



Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:



Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.