Dit is een herdruk van TIOUW Nieuwsbrief #141 vrijdag 21 maart 2008

Neuro-Linguïstische Programmeren (NLP) is in de jaren zeventig ontwikkeld met de hypnotherapie van Milton Erickson als voorbeeld. Vandaar dat bij NLP met enige regelmaat gebruik gemaakt wordt van een ander bewustzijnsniveau, het minder mooie Nederlandse equivalent van het Amerikaanse “Alternate state of consciousness”. Juist door de wereld op veel verschillende manieren te ervaren, is de NLP coach in staat om mee te kunnen gaan met de ander in zijn belevingswereld. Met enige regelmaat vragen psychologen hoe ik omga met zich verzettende cliënten en het antwoord is steevast “goed”.

De waarheid is dat ik eigenlijk nooit mensen in mijn praktijk tegenkom die zich verzetten tegen de mogelijkheid om een oplossing te vinden. Ik kies hun kant en ik accepteer hun manier waarop zij de wereld ervaren. Sterker nog, ik probeer mij in te leven en ook zelf te ervaren hoe het is om vanuit zo'n standpunt naar de problemen te kijken. Natuurlijk houd ik de ellende op enige afstand, want het is niet de bedoeling dat ik leer om mij slecht te voelen. Het tegendeel juist: ik wil hen leren zich goed te voelen.

Maar daarvoor is het wel van belang dat ik begrijp hoe zij hun probleem ervaren. En daarvoor is een bepaalde mate van flexibiliteit nodig om met je brein verschillende gemoedstoestanden en bewustzijnsniveau's te ervaren. Ik moet zeggen dat ik vroeger toen ik een puber was, graag experimenteerde met het een of ander, maar dat ik versteld sta van hoeveel verschillende manieren er zijn om de werkelijkheid te ervaren. De meest gangbare “variant” is de rust en ontspanning die de meeste mensen in bijvoorbeeld meditatie ondergaan.

NLP heeft een aantal unieke methodes om dit soort bijzondere ervaringen snel en eenvoudig in iemand op te roepen. Zo heeft de huidige NLP Master groep afgelopen weekend geschilderd in trance. De foto's van de resultaten staan zoals gebruikelijk op de site. Je kunt ze hier vinden: Schilderen in trance
Een mooie gelegenheid voor de coaches in opleiding om hun creativiteit verder te trainen. Want ook een creatieve bui is een ander bewustzijnsniveau. En toevallig eentje die uitermate praktisch is wanneer je probeert om problemen op te lossen. Niet iedereen is geholpen met een standaard aanpak. Vaak moet je als coach zelf ter plekke een geheel nieuwe oplossing als het ware uit het niets creëren. Ook daarvoor is een flexibele geest een must.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.