Dit is een herdruk van TIOUW Nieuwsbrief #141 vrijdag 28 maart 2008

Een van de meest gevleugelde uitspraken van dr. Richard Bandler is “Freedom is everything and love is all the rest”. Hij bedoelt hiermee dat NLP in hoge mate draait om vrijheid. Zowel vrijheid van negatieve emoties, maar ook de vrijheid om je volledig te ontwikkelen. Heb je deze vrijheid gevonden, dan is het enige dat nog rest de liefde. Oftewel gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn erg belangrijk, maar je leven delen met een geliefde ook.

Toch is er meer te zeggen over vrijheid dan alleen dit. Te vaak zie je dat mensen, of eigenlijk zou ik moeten zeggen mannen, NLP op een verkeerde manier leren en gegrepen worden door het idee dat als je iets maar hard genoeg wil dat het je ook lukt. Waar vrouwen nogal eens de neiging hebben zichzelf te onderschatten, hebben mannen juist de neiging zichzelf te overschatten. Dus vrouwen: weet dat je het altijd beter kan dan je denkt dat je kunt. En mannen: wees eens wat bescheidener.

Wat er gebeurt als iemand vastzit in het idee dat alles mogelijk is en dat het vooral een kwestie is om het maar zo hard mogelijk te willen is dat men voorbij gaat aan de menselijke maat. Er is een groot verschil tussen alles wat je wil is mogelijk en jezelf ten volle ontwikkelen. Het eerste gaat vaak gepaard met frustratie als blijkt dat toch niet alles mogelijk is, en al helemaal niet in het absurd korte tijdbestek dat men zichzelf gegeven heeft. Ook komt er te vaak stress aan te pas.

Dat alles kan nooit de bedoeling zijn. Waar het om gaat is om in alle rust en ontspanning je eigen richting te vinden en dan erop te vertrouwen dat je op weg naar je doel de juiste dingen tegenkomt. Door je in te beelden hoe je leven er over dertig jaar uit gaat zien, geef je je onbewustzijn de correcte instructie om het zo goed als mogelijk waar te maken. Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Wat daar mee bedoeld wordt, is dat een beeld voor je onbewustzijn veel rijker is, dan een in tekst geformuleerd doel. Ook is het veel makkelijker om je beeld hier en daar aan te passen aan de hand van nieuw verworven inzichten.

Daar ligt precies de echte vrijheid, namelijk dat je zonder angsten of andere nare gevoelens in alle rust en ontspanning kan genieten van de goede momenten die je nu en de komende tijd op je pad tegenkomt. Dat je met een goed gevoel kan terugdenken aan mooie momenten uit je verleden. Dat je diep van binnen weet dat je de juiste richting op gaat en dat je vertrouwt op je onbewuste om de juiste keuzes te maken en dat je aan de hand van jouw goede keuzes ook op jouw eigen pad blijft.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.