Dit is een herdruk van nieuwsbrief #136 zaterdag 16 februari 2008

NLP staat bekend als manier om excellent te communiceren. In de eerste plaats gaat de N van NLP over Neuro. Het is dus belangrijk dat je vat krijgt op je eigen brein zodat je de richting in kan gaan die je wilt. Zoals Richard Bandler zegt: “wie is degene die de bus bestuurt?” Maar heb je dat eenmaal voor elkaar dan kun je die ervaring en kennis over hoe je eigen brein werkt, gebruiken om beter met andere mensen te communiceren. Je weet nu namelijk wat de impact is die je woorden maken.

Vaak wordt communicatie onderverdeeld in een deel inhoud, een deel tonaliteit (denk maar aan hoe je heel boos tegen een hond kan roepen “wil jij een koekje?”) en een deel nonverbale communicatie. Vaak heb ik het gevoel dat dat laatste deel alleen maar verdoezelt dat men niet weet wat er precies gebeurt. Lichaamshouding en gezichtsuitdrukking kunnen maar beperkt verklaren waarom mensen elkaar aanvoelen. Dat mensen elkaar aanvoelen is duidelijk merkbaar. Niemand vindt het leuk om met een stel chagrijnige mensen te moeten samenwerken.

Dus een groot deel van excellent communiceren met andere mensen bestaat eruit jezelf goed te voelen en je eigen innerlijke kracht en schoonheid naar buiten uit te stralen. Maar toch is dat niet het grootste geheim van goed communiceren. Het echte geheim steekt hem in het jezelf aanleren van flexibiliteit in je communicatie. Ik bedoel daarmee dat je de manier waarop je met andere mensen communiceert varieert wanneer je merkt dat het niet het juiste resultaat geeft. Hierbij is het van belang dat je zelf alle verantwoordelijkheid op je neemt voor het goed overbrengen van de boodschap. Natuurlijk speelt het begrip van de ontvangende partij ook een rol, maar het is een veel krachtiger standpunt om zelf verantwoordelijk te zijn voor je eigen communicatie.

Dat houdt in dat als mensen je niet begrijpen, of verkeerd op je reageren of niet doen wat je wilt, dat je niet hen de schuld geeft, maar bij jezelf te raden gaat wat je de volgende keer anders kan zeggen om te zien of het dan beter gaat. Dat voorkomt dat je steeds dezelfde fout maakt, en tegelijkertijd houd je wel alle troeven in je hand, want je hebt niemand nodig behalve jezelf om het de volgende keer beter te doen. Met NLP kun je daarnaast je onbewustzijn trainen om tijdens het communiceren met de juist woorden te komen. Door zorgvuldig je woorden te gebruiken vergroot je de impact van de boodschap. Maar de kern waar NLP overgaat is toch met name flexibiliteit in communicatie.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.