Dit is een herdruk van nieuwsbrief #127 Donderdag 13 december 2007.

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een bezorgde moeder. Haar dochter werkte in het onderwijs en moest een assesment ondergaan om te bepalen of ze wel geschikt was voor het onderwijs. Een assesment op basis van het Enneagram. Moeder wilde weten welk type het beste in het onderwijs paste en wat voor antwoorden haar dochter moest geven om daarop uit te komen. Ze had namelijk zelf in P&O gewerkt en wist hoe zo'n assesment in elkaar stak.

Helaas is dat niet mogelijk bij het Enneagram. Het Enneagram gaat namelijk zo sterk over wie je bent dat het onmogelijk is om zogenaamde sociaal wenselijke antwoorden te geven. Je kunt niet anders dan jezelf zijn. Los daarvan vind ik de hele opzet van zo'n assesment fout. Het Enneagram gaat namelijk niet over de inhoud van je leven, maar de vorm. De persoonlijke stijl die jij hanteert en die jou jou maakt. Elk Enneagramtype kan alle beroepen goed of slecht doen. Daar is op basis van het Enneagram niets over te zeggen. Uiteraard kan elk type ook elk beroep slecht doen.

Een paar weken later belde de moeder weer met de uitslag. Haar dochter bleek een type III, succesvolle werker en was daarom niet geschikt voor het onderwijs. Ik was geschokt. Zelf ben ik ook een type III, succesvolle werker en ik sta zo'n honderd dagen per jaar voor kleine tot grote groepen mensen te spreken. Ik dacht dat dat toch wel aardig ging. Maar misschien vergiste ik me.

Nee, het Enneagram leent zich simpelweg niet voor dit soort keuzes in je leven. Je beroepskeuze heeft veel meer te maken met welke passies je hebt en van welk werk je echt energie krijgt. Wel is je Enneagramtype doorslaggevend voor de stijl die je hanteert. En in welke omgeving je het beste gedijt. Ik geef direct toe: als succesvolle werker gedij ik goed in commerciƫle omgevingen. Maaar inhoudelijk maakt het dan niet uit wat ik in zo'n omgeving doe. Ik heb les gegeven, congressen georganiseerd, geprogrammeerd, project management gedaan. Tal van verschillende beroepen waar ik soms goed en soms beter in was, maar altijd met dezelfde stijl.

Wanneer je voor jezelf wilt ontdekken wat je inhoudelijk wilt doen, kijk dan dus naar passie, energie en alles waar je tot nu toe succesvol in geweest bent. Maar zoek daar dan wel een omgeving bij die past bij je Enneagramtype zodat jouw persoonlijke stijl door alle betrokkenen ook op de juiste manier gewaardeerd wordt.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.