Dit is een herdruk van nieuwsbrief #125 Maandag 19 november 2007.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) wordt vaak gebruikt om mensen beter te leren communiceren. Als je eenmaal weet hoe het brein werkt, dan kun je die kennis ook goed gebruiken om te weten wat je woorden met iemand doen. Vandaar dat NLP zowel over grip op emoties gaat door je brein effectief te gebruiken als goed leren communiceren. Hierbij is echter wel een ding van belang, namelijk dat je je communicatieve vaardigheden onbewust toepast.

Als je er te bewust mee bezig bent, dan krijg je de volgende situatie. Je bent met iemand aan het praten en tegelijkertijd in je hoofd ben je aan het bedenken wat de juiste manier is om een en ander te zeggen. Het gevolg is dat je het contact met de ander verliest en in het ergste geval dat je helemaal niet meer hoort wat de ander je probeert te vertellen. Mocht dat het geval zijn dan kun je beter maar niet gebruik maken van je communicatieve vaardigheden, want je bent dan beter af zonder ze.

De enige manier om deze vaardigheden goed te gebruiken is op een onbewuste manier. En dat is ook logisch, want taal werkt voor een groot deel onbewust. Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar de woorden die daadwerkelijk in een zin gebruikt worden, kies je onbewustzijn. Je weet wel waar je over praat, maar je formuleert niet eerst de woorden in je gedachten en herhaalt die dan daarna. Nee, wanneer je lekker in het gesprek zit, dan komen de woorden vanzelf. Als je met een vriend of een vriendin gezellig zit te kletsen doe je dat zonder verder na te denken. Dat is precies de bedoeling want je maakt echt een connectie.

Dus wanneer je mensen traint om beter te leren communiceren dan is het cruciaal die je ze het niet leert om bewust te reproduceren, maar dat je hun onbewustzijn traint om het automatisch beetje bij beetje meer en meer te gaan gebruiken. Tegelijkertijd dien je mensen dan te helpen om meer op hun onbewustzijn te vertrouwen om met de juiste woorden te komen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die op hun beurt een presentatie moeten geven. Leer hen dat ze met een gerust hart kunnen vertrouwen op hun onbewustzijn om met de juiste woorden en zinnen te komen. Zolang je maar weet waar je het over hebt. Je zult mij dan ook nooit over auto's horen praten, want daar weet ik praktisch niets vanaf. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je goed voelt, negatieve patronen door positieve patronen vervangt en andere manieren om effectiever te leven des te meer.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.