Dit is een herdruk van nieuwsbrief #115 oorspronkelijk verzonden op dinsdag 28 augustus 2007

Hoe bereik je alles wat je zou willen bereiken? De afgelopen tijd ben ik met regelmaat gevraagd om een nieuwsbrief te wijden aan The Secret, een film over hoe je doelen stelt en bereikt. Ik zal meteen bekennen dat ik The Secret niet gezien heb omdat ik ongezien al weet wat er gemeld wordt. Ik was dan ook niet verbaasd toen een NLP Practitioner van mij zei dat ze The Secret gezien had, maar dat het precies hetzelfde was als dat ik haar geleerd had. Dat was ik niet met haar eens omdat ik vond dat ik het beter uitgelegd had en vollediger, maar dat terzijde.

Waar het om gaat bij het verwezenlijken van je doelen zijn de volgende twee zaken:

1) Formuleer je doelen niet specifiek, maar breed. Ik weet dat hele hordes mensen het SMART model geleerd hebben en dat ik daar precies tegenin ga, maar SMART is niet zo slim als het om levensdoelen en dergelijke gaat. Ik ben dan ook niet voor niets onconventioneel. Een brede formulering vergroot de kans veel meer dat je je doel ook daadwerkelijk bereikt. De beste manier om je doel breed te formuleren is om je doel niet op te schrijven of in woorden te vatten, maar in een beeld. Een beeld spreekt maar dan een duizend woorden. Hoe meer je in detail je voorstelt hoe jij, je leven en je omgeving er uit zou zien als je je doel bereikt had, hoe makkelijker het wordt voor je onbewustzijn om je doel te verwezenlijken.

2) Vergeet je doel meteen weer. Hoe harder mensen streven om iets te bereiken, hoe gefrustreerder men wordt en hoe kleiner de kans wordt dat men het doel ook daadwerkelijk bereikt. Als je bewust je doelen probeert te verwezenlijken, dan focus je slechts op een paar aspecten waarvan je vermoedt dat zulke acties je doel dichterbij brengen. Maar je weet het niet zeker. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je complexe keuzes het beste onbewust kan maken. Je onbewustzijn heeft veel meer rekenkracht dan je bewustzijn en focust ook niet op een paar onderdelen, maar op alle omstandigheden. Met de brede opzet van je doel in de vorm van de door jou ingebeelde voorstelling, geeft je onbewustzijn precies alle informatie die het nodig heeft om telkens de beste afweging te maken wat jouw doel echt dichterbij brengt.

Wanneer je de twee bovenstaande regels toepast op je leven, dan gebeurt er iets anders dan frustratie, namelijk dat je jezelf blij verrast met de dingen die je bereikt zonder dat je daar ogenschijnlijk je druk over gemaakt hebt of echt ingespannen hebt.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.