Dit is een herdruk van nieuwsbrief #96 oorspronkelijk verzonden op woensdag 4 juli 2007

Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om in een hokje gestopt te worden. Toch lijkt het soms dat dat is wat er met het Enneagram gebeurt. Niets is minder waar. Waar het om draait is om te realiseren dat het Enneagram alleen over de vorm van je gedrag gaat en niet over de inhoud. Wat voor Enneagramtype je ook hebt, je kunt inhoudelijk alles doen en laten. Alle Enneagramtypes kunnen ergens goed in zijn of juist slecht. Daar zegt het Enneagram helemaal niets over. Het Enneagram gaat alleen over je persoonlijkheid, de vorm waarin je je leven giet.

Je persoonlijkheid kun je zien als je eigen stijl waarmee je de dingen van het leven doet. Of je nu onderwijzer, brandweerman of politieagent bent, je zult elk beroep uitoefenen in je eigen stijl. Het Enneagram is dus geen manier om mensen in hokjes te stoppen, maar juist een uitdaging om te ontdekken hoe andere mensen van jou verschillen qua stijl en wat je van hen vervolgens kan leren.

Zoals je misschien weet is de beste manier om iemands Enneagramtype te bepalen een vraaggesprek waar je een aantal specifieke vragen stelt zoals die zijn verwoord in mijn boek “Onbeperkt Jezelf”. De kunst om iemands Enneagramtype te herkennen ligt echter niet in het inhoudelijke antwoord, maar in de vorm waarin het antwoord gegeven wordt.

- De groep van de doeners (de Baas, de Bemiddelaar en de Perfectionist) geven bijvoorbeeld meestal krachtig antwoord op ja/nee vragen.
- De groep van de denkers (de Analist, de Loyalist en de Levensgenieter) denken daarentegen eerst goed na voordat ze antwoord geven.
- De groep van de imagemensen zit daar zo'n beetje tussenin en zullen over het algemeen veel emotioneler antwoorden.

Door goed te leren kijken en luisteren naar de manier waarop men antwoord geeft, leer je pas echt ontdekken wat iemands ware aard is. Dat is dan ook precies de reden dat de combinatie van NLP en het Enneagram zo belangrijk is. NLP leert je om al die kleine dingetjes op te merken die aangeven welk Enneagramtype iemand is.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.