In de Newscientist van afgelopen week staat een prachtig interview met prof. Edzard Ernst, de eerste Engelse professor voor alternatieve geneeswijzen. Hij begon enthousiast, maar is nu tot het besef gekomen dat 95% van de alternatieve therapieen niet bewezen zijn. Maar dat betekent ook dat hij erkent dat vijf procent wel werkt. En wat werkt volgens de prof? Wel, het volgende:

- St. Janskruid voor een milde depressie.
- Acupuntuur voor een beperkt aantal misselijkheid en duizeligheid
- Ontspanningsoefeningen voor slapeloosheid
- Hypnose voor pijnbestrijding.

Kijk, de helft van wat werkt bestaat uit NLP. Dat is goed om te horen. De prof vindt het niet de moeite waard om bepaalde methoden te onderzoeken als duidelijk is dat het onmogelijk is dat er een causaal verband bestaat. Wat volgens de prof zeker niet werkt is:

- Kristallentherapie
- Spirituele therapie

Van sommige therapieen is al genoeg bewezen dat het niet beter werkt dan een placebo. Dit geldt met name voor homeopathie. De vraag is echter waarom de meeste mensen juist wel heel tevreden zijn met alternatieve therapieen. Dit komt volgens de prof dat alternatieve mensen veel beter met clienten en patienten omgaan dan reguliere gezondheidswerkers. Dat is ook mooi om te horen. Vaak is het dan niet meer dan een placebo-effect volgens de prof en dat is niet goed.

Hier wijkt mijn mening af van de prof. De prof vindt dat je niet mag liegen tegen clienten. Daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen werkt het placebo-effect ook als je mensen vertelt dat het een placebo-effect is. NLP bestaat uit de kracht van positieve suggestie. Hoe eerlijker je daar in bent, hoe beter het werkt. De suggestie is dat het placebo-effect niet goed genoeg is, maar feitelijk is een placebo-effect wel degelijk veel beter dan in het geval dat de situatie blijft zoals het was. Elke vooruitgang zou ik met beide handen aangrijpen.

Daar komt bij dat door de slecht gereguleerde markt er allerlei beunhazen op het alternatieve terrein bezig zijn. Ook bij NLP zijn er maar weinig die het mensen op een goede manier aanleren en die de goede resultaten er mee behalen die ik er mee behaal. Ook dat verschil zie je nooit terug in wetenschappelijke tests. Mijn gok is dat men meestal slechte beoefenaars test, in plaats van de goede. Toch ben ik blij dat NLP er zo goed afkomt bij de wetenschap. Nog even en het is gemeengoed.


Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.