Dit is een herdruk van nieuwsbrief #97 oorspronkelijk verzonden op donderdag 5 april 2007

Niet echt een onderwerp dat ik vaak aan de orde stel, maar toch zeker zeer waardevol. Ik heb het over spiritualiteit. Nu geloof ik heilig dat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) eigenlijk een soort gids is hoe je je brein het meest effectief kunt gebruiken. Vandaar dat ik NLP ook altijd levensbeschouwing vrij aan mensen onderwijs. Of je nu atheïst, moslim, christen of joods bent (of iets anders dat ik niet vermeld heb), je hebt nog steeds een stel hersenen die je op een goede manier kan gebruiken. NLP op de goede manier onderwezen past bij elke levensbeschouwing.

Dat gezegd hebbende is het ook van belang om een rijk leven te krijgen. Vaste lezers van mijn nieuwsbrieven weten dan al dat het mij niet om veel geld op de bank gaat, maar een rijk leven in de zin dat je de goede momenten van het leven zo groot mogelijk maakt en zo intens mogelijk beleefd. Om daarna in zoveel mogelijk detail de goede gebeurtenis weer te herbeleven. Hoe voelde het, wat zag je en wat voor geluiden hoorde je. Op die manier ontstaat een werkelijk rijk leven: een opeenstapeling van goede momenten en prachtige herinneringen.

Eén aspect van zo'n rijk leven is voor mij spiritualiteit. In het midden gelaten wat voor levensbeschouwing je aanhangt, blijkt dat veel mensen troost, plezier en soms een onverklaarbaar gevoel van welzijn onttrekken aan wat zij als spirituele ervaringen beschouwen. NLP is prima in staat om excellent gedrag in kaart te brengen zodat het overdraagbaar wordt naar andere mensen. Wanneer je NLP op spirituele ervaringen loslaat kun je tal van mooie momenten in je op nemen. Zelfs voor atheïstische mensen.

Nu begrijp ik dat dit niet voor iedereen iets is. Maar ik vind het belangrijk genoeg om je er toch op attent te maken. Het valt in ieder geval mooi samen met Pasen. Dus laat mij allereerst je een vrolijk Pasen wensen of je het nu viert of niet. Ik sprak van de week een vrouw die haar tieners mee ging nemen naar een Paasviering om ze bij te brengen waar Pasen overgaat. Dat vind ik mooi.

Mocht je zelf de komende dagen op wat voor manier dan ook mooie momenten meemaken, sla ze dan goed in je op zodat je die momenten later weer voor kunt stellen alsof je erop het die dag zelf weer is. Voor sommige mensen zullen dat soort momenten spiritueel zijn, voor andere mensen gewoon gelukkig. Mij maakt het niet uit hoe je het noemt, zolang je je leven er maar mee verrijkt.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.