Dit is nieuwsbrief #71 van 25 augustus 2006

NLP heeft ontdekt dat er zogenaamde meta-programma's zijn. Dit zijn als het ware een soort instellingen van je brein die te vergelijken zijn met de instellingen van bijvoorbeeld Windows. Deze instellingen bepalen op wat voor manier je brein de informatie die er binnenkomt via de zintuigen verwerkt.

Een van de meest aansprekende meta-programma's is of men informatie sorteert naar gelijkheid of juist naar verschil. Zelf heb ik van nature de neiging om vooral op de verschillen te letten. Als iemand bij mij aankomt met een bepaalde moeilijke situatie, werkt mijn brein zo dat ik vooral zie wat er anders is dan bij andere, ogenschijnlijk dezelfde situaties. Hierdoor ben ik goed in staat om alle situatie individueel te benaderen.

En dat terwijl andere mensen juist de overeenkomsten benadrukken. Wanneer je bij een goede vriendin van mij bijvoorbeeld een verhaal vertelt, dan reageert zij meestal dat zij dat precies zo ook heeft meegemaakt of iemand anders kent die dat ook zo had. Niet dat dat ook echt het geval is, maar haar brein let meer op wat de overeenkomsten zijn dan de verschillen.

Allebei zijn goed. Het is niet zo dat de een beter is dan de ander. In de ene situatie is het echter gepaster om de verschillen te zien, terwijl in de andere situatie het juist weer goed is om de overeenkomsten te zien. Over het algemeen is het belangrijk om in het geval van het voorkomen van fouten uit het verleden juist de overeenkomsten te zien. Dat als je nieuwe partner erg veel op je ex lijkt, dat je misschien wel dezelfde soort problemen krijgt.

Terwijl als je naar oplossingen zoekt is het juist weer handig om naar de verschillen te zoeken. Geen enkele situatie is precies hetzelfde als de vorige, ook al lijkt het soms wel zo. Door te focussen op wat er anders is, bouw je nieuwe mogelijkheden naar oplossingen.

Tenslotte is het ook goed om wanneer je eenmaal ontdekt hebt of iemand op gelijkheid of op verschilde informatie sorteert om diegene dan ook op die manier informatie te geven. Benadruk of de overeenkomsten of juist de verschillen.

Meta-programma's worden in de NLP Master Practitioner behandeld.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.