Dit is nieuwsbrief #64 van vrijdag 23 juni 2006.

Een goed doortimmerd krachtig en logisch verhaal is vaak zeer overtuigend. Een goed voorbeeld hiervan is mijn favoriete zin om snel rustig en kalm te worden in panieksituaties. Wanneer paniek toeslaat dan helpt het om in je hoofd de volgende zin op te dreunen: "Ik accepteer dat ik me angstig voel, maar ik blijf rustig en kalm, want ik voel me veilig."

Ons brein reageert goed op een dergelijke zin omdat de zin logisch goed geconstrueerd is. Het is beter om te accepteren dan er tegen te vechten. Maar het is ook altijd goed om na een negatieve boodschap "maar" te zeggen en er een positieve boodschap achteraan te plakken. Het woordje "blijven" suggereert dat je al kalm en rustig was. En het woordje "want" geeft aan dat er een goede reden voor is, namelijk omdat je je veilig voelt.

Logisch een correcte zin, en ook een zin met voldoende effect om rustig en kalm te worden, maar de zin klopt natuurlijk niet met de werkelijkheid. Hoe kun je nu accepteren dat je angstig voelt, maar toch tegelijkertijd rustig en kalm blijven en ook nog eens je veilig voelen? In dit geval is dat geen enkel probleem, omdat het niet om een beschrijving van de werkelijkheid gaat, maar dat je een bepaald effect wilt opwekken, namelijk dat je snel rustig en kalm wordt.

Het geeft echter wel te denken over andere ingewikkelde theorieen die claimen de werkelijkheid te beschrijven. Vaak zijn dat goede logische verhalen over hoe mensen en/of het leven in elkaar zit. En ze voelen vaak goed aan omdat ons brein nu eenmaal van logische verhalen houdt. Maar het heeft vaak weinig te doen met de werkelijkheid.

Zelf houd ik meer van theorieen die niet logisch in elkaar zitten zoals het Enneagram. Het Enneagram komt vaak volkomen onlogisch over en dat maakt dat het soms wat moeilijker aanvoelt voor sommige mensen. Maar bij het Enneagram ben ik er juist blij om, want voor mij geeft deze eigenschap juist aan dat het Enneagram een goede afspiegeling van de werkelijkheid is hoe mensen in elkaar zitten.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.