Een belangrijk deel van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gaat over communicatie. NLP omvat twee communicatiemodellen. Met het eerste model, het metamodel, leer je heel zuiver communiceren. Deze vorm van communicatie is vooral gericht op het begrijpelijk maken van jezelf en het begrijpen van de ander. Het metamodel omvat 12 regels waar taal aan dient te voldoen om zuiver te zijn. Wanneer je die 12 regels volgt dan worden er geen enkele relevante details in jouw communicatie weggelaten, verdraaid of gegeneraliseerd. Door heel goed te luisteren naar wat de ander zegt en te horen in hoeverre zijn taalgebruik de 12 regels van het metamodel volgt of juist overtreedt, hoor je aan zijn manier van communiceren of hij relevante details weglaat, verdraait of generaliseert. Met NLP leer je, als er relevante details weggelaten, verdraaid of gegeneraliseerd worden om dit subtiel aan de orde te stellen zodat deze informatie alsnog boven tafel komt.

In de volgende video wordt uitgelegd hoe je een van de moeilijkste regels van het metamodel, namelijk geen oorzaak en gevolg gebruiken, eigen kan maken:Naast dit communicatiemodel om zuiver te communiceren, kent NLP ook nog een communicatiemodel waarmee je juist mensen beïnvloedt. Sommige mensen vinden beïnvloeding een eng woord en daarom wordt dit model ook bijna altijd slecht onderwezen in een gemiddelde NLP opleiding. Terwijl, wanneer je het goed leert, het een heel krachtige tool is om mensen de goede kant op te helpen. Deze krachtige beïnvloedingstechnologie onderwijs ik alleen aan mensen die er goed mee leren omgaan, want wat niemand wil is dat beïnvloeiding voor de verkeerde dingen wordt gebruikt.

Waar je met het metamodel om zuiver te communiceren leert heel specifiek te zijn, leer je met het Miltonmodel (zoals dit NLP beïnvloedingsmodel heet) om specifiek te lijken. Een manier waarop het Miltonmodel verkeerd wordt onderwezen is door mensen allerlei vage zinnetjes uit het hoofd te laten leren die soms enig effect hebben. Hoewel vaag praten soms handig is, bijvoorbeeld bij het opwekken van hypnose, valt vaag praten allerminst onder excellent communiceren, iets dat NLP claimt dat je met NLP leert. In plaats daarvan is het veel beter om te leren zo te communiceren dat je specifiek lijkt te praten, maar tegelijkertijd meer dan genoeg ruimte voor de ander over laat om je woorden zo te interpreteren dat ze gaan doen wat jij wil terwijl ze denken dat ze doen wat zij zelf willen.

Het Miltonmodel bestaat uit de 12 regels van het metamodel omgekeerd toegepast en aangevuld met nog eens 18 extra regels die alleen voor beïnvloeding werken. In totaal dien je dus 30 regels te leren om excellent te communiceren. Nu kan ik je meteen zeggen dat als je tevergeefs probeert om die 30 regels bewust toe te passen tijdens een gesprek, je dan zo wordt afgeleid dat je geen idee meer hebt waar het gesprek inhoudelijk over gaat. Om die reden heeft het geen zin om de 30 communicatieregels van NLP uit je hoofd te leren en is een schoolse NLP opleiding zoals je die zoveel in Nederland en België hebt dan ook geen goede NLP opleiding. Wat er wel dient te gebeuren is dat je onbewustzijn wordt getraind om deze 30 regels automatisch goed te doen. Of beter gezegd: dat je onbewustzijn zo goed wordt afgericht dat je tijdens gesprekken je taal automatisch via de taalpatronen van het metamodel en het Miltonmodel gebruikt. In Nederland is er geen NLP trainer die zo goed is in het africhten van je onbewustzijn om via deze 30 regels van excellente communicatie te gaan communiceren dan ik.

In het kader van `maak je leven zo leuk en makkelijk mogelijk` en interesse, heb ik het afgelopen weekend meegedaan met de moduul `communicatie` van de practitioner opleiding`. Ik heb veel nieuwe inzichten en handvatten gekregen om mee aan de slag te gaan. `Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers ophangen`, de slingers had ik al opgehangen o.a. door me te verdiepen in NLP via de Tiouw nieuwsbrief, boeken, CD`s en een eerdere workshop van TIOUW. Ik heb dit weekend de ballonnen erbij gehangen. In eerste instantie doe ik het voor mezelf, daarnaast ben ik geïnteresseerd in gedrag van mensen, dus dubbel nuttig. Ook de hypnose oefening vond ik boeiend ook al was ik er wel een beetje bang voor omdat ik niet wist hoe het werkt, er hangt toch iets `engs` omheen. Nu zie ik het als een ontspanningsoefening.
Ook ben ik gestopt met doen van dingen waar ik niet blij van word, omdat ik ze niet meer kan (en wel kon) en het iedere keer toch weer doe (zal in mijn geval met acceptatie te maken hebben). Er zijn nog zoveel leuke nuttig dingen te doen die ik wel kan en me veel meer plezier geven en geen moeite kosten. Het is dus een beter plan om me hiermee bezig te houden. NLP heeft me geholpen dit in te zien.
Heel erg bedankt voor je positieve bijdrage aan het succes van mijn feest!

Vriendelijke groet, Christine


Bij deze nodig ik je dan ook van harte uit om mee te doen met de NLP Communicatie Module. Deze NLP Communicatie Module is onderdeel van de NLP Practitioner. Samen met het NLP & Neurogram® weekend, en de NLP Excellent Gedrag Module en de Toegepaste NLP in Coaching, Marketing & Sales Module. Wanneer je je inschrijft voor de NLP Communicatie Module, dan leer je tijdens deze drie dagen:

1) het basis NLP Communicatie model van oppervlakte- en dieptestructuur;
2) de 12 regels van het metamodel subtiel gebruiken om zuiver te communiceren;
3) het chunking model om elegant vast te stellen welke details wel en welke details niet relevant zijn;
4) het Miltonmodel om mensen te beïnvloeden en goed verwoorde positieve suggesties te geven;
5) mensen te hypnotiseren en zelf in trance te gaan.

Wanneer je aan deze NLP Communicatie Module mee wilt doen, schrijf je dan in via het onderstaande inschrijfformulier:

Categories: NLP & Enneagram trainingen, cursussen en opleidingen

No comments

 • super rosenrod  
  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website
  is wonderful, let alone the content!
  • bank lån  
   A person necessarily lend a hand to make significantly posts I'd state. That is the first time I frequented your web page and so far? I amazed with the research you made to create this particular post incredible. Fantastic task!

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA