Richard Bandler en ik vertellen metaforische verhalen. Om goed te werken is het belangrijk dat je metaforische verhaal authentiek is. Met een nepverhaal val je als trainer zo door de mand. Tegelijkertijd is het prima om omwille van het verhaal verschillende authentieke verhalen te combineren tot één verhaal zodat het gemakkelijker te vertellen is en beter overkomt. Daarnaast gokt ons brein onze geschiedenis bij elkaar. Er zijn een aantal grote zaken waar je op geen enkele manier om heen kan omdat anders de omgeving je heel vreemd aan gaat kijken en je voor gek verklaart. Zo kan ik moeilijk gaan vertellen over mijn ervaringen in het oplossen van de Apartheid in Zuid-Afrika dankzij mijn NLP trainingen in de sloppenwijken van Johannesburg, omdat ik daar nooit geweest ben en iedereen dat weet. Tegelijkertijd laat het bij elkaar gokken van onze geschiedenis wel veel grijze ruimte voor een eigen interpretatie. Dus zolang de verhalen die je vertelt authentiek zijn en niemand die jij belangrijk vindt je voor gek gaat verklaren zijn het goede verhalen om te vertellen.

Met enige regelmaat wordt mij ook gevraagd of de verhalen die ik vertel door mij verzonnen zijn. Ik verzin nooit een verhaal. Dat is veel te veel werk en daar ben ik te lui voor. Het is veel gemakkelijker om een echt verhaal te vertellen. Tegelijkertijd biedt de grijze ruimte mij wel alle gelegenheid voor een mooie interpretatie. De kunst is om die interpretatie zo positief mogelijk te maken zonder dat andere mensen die het verhaal in het echt meegemaakt hebben, gaan zeggen dat het niet klopt wat je zegt.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA