In mijn nieuwsbrief #275 over relaties stond inderdaad de zin: "Ik heb ontdekt dat het hypnotiseren van je partner goed werkt om de kwaliteit van je relatie op peil te houden." Jouw vraag of dat een grapje was of dat ik echt meende kent vele antwoorden. Laat ik voorop stellen dat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) voor een groot gedeelte, precies zoals het woord zegt, werkt met taalpatronen. Een van die taalpatronen is de zogenaamde "syntactische ambiguïteit". Deze is in het Engels van de oorspronkelijke bedenkers Richard Bandler en John Grinder makkelijker te construeren dan in Nederlands. Hier maak ik expres gebruik van deze "syntactische ambiguïteit". Wanneer je namelijk net zo goed leest als dat jouw onbewustzijn dat doet, dan lees dat deze zin minstens twee betekenissen heeft. Namelijk dat ik mijn partner hypnotiseer, maar de zin kan ook betekenen dat mijn partner mij hypnotiseert. Het onbewustzijn gaat op beide betekenissen in om na te gaan welke van de twee er precies bedoeld wordt. Omdat dit proces langer duurt dan bij een eenduidige zin, krijg je een vertraging in een goede, dat wil zeggen, kritische check op wat er gezegd wordt. Het gevolg is dat de lezer minder kritisch wordt en meer open komt te staan voor mijn goede suggesties. Dus niet alleen hypnotiseren mijn partner en ik elkaar, maar ik hypnotiseer de lezer tegelijkertijd ook nog eens.

Dan over de inhoud. Wat is er nou hypnotiserender dan de liefde. Zouden niet alle geliefden elkaar dienen te hypnotiseren. Concreet betekent dat dat ik welbewust hypnotische technieken op mijn partner loslaat om ervoor te zorgen dat onze relatie goed blijft. Net zoals zij dat bij mij doet. Ik meen het dus echt. Tegelijkertijd is humor erg belangrijk in de liefde, dus ik maak er ook een grapje van. De meeste mensen vinden het lastig om iets echt te menen en er tegelijkertijd ook grappen over te maken. Mij gaat dat om een of andere redenen bijzonder goed af.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mij besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.